20 jaar na 9/11: virtuele tentoonstelling over gezondheidseffecten

Eind mei 2022 werd een online tentoonstelling door het World Trade Center (WTC) Health Program gelanceerd. Het WTC-gezondheidsprogramma wordt beheerd door het NIOSH en biedt medische monitoring en behandeling voor hulpverleners in New York en aanverwante locaties die door de aanslagen waren getroffen.

Lichamelijke & geestelijke gezondheidsproblemen

De tentoonstelling is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de aanhoudende gezondheidseffecten van de blootstelling in verband met de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De opening van de virtuele tentoonstelling herdenkt het officiële einde van de WTC-herstelwerkzaamheden 20 jaar geleden. Sindsdien zijn meer dan 69.000 mensen gediagnosticeerd met lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van blootstelling aan stof, puin en traumatische gebeurtenissen op 9/11.

Tentoonstelling met multimedia

Bezoekers van de tentoonstelling vinden informatie over de gezondheidseffecten van 9/11, de soorten gif waaraan hulpverleners en anderen in de rampgebieden werden blootgesteld, de pleidooien die hebben geleid tot de oprichting van het WTC Health Program, de behandeling van gezondheidsaandoeningen die verband houden met 9/11, en onderzoek naar de gevolgen van 9/11 voor de gezondheid. Tot de multimediaonderdelen van de tentoonstelling behoren foto's van Earl Dotter, een fotograaf wiens werk door de AIHA is gepubliceerd in The Synergist en andere publicaties.

In een persbericht van NIOSH staat dat een fysieke installatie wordt gepland in het CDC Museum in Atlanta, Georgia.

De tentoonstelling kan worden bekeken via de website van CDC.

Andere rampen in de Prebesnieuwsberichten

Prebes heeft ook nu en dan berichten gemaakt over andere rampen (heden en verleden) of (potentiële) incidenten met chemische stoffen. Enkele voorbeelden:

Nanodeeltjes

Op 26 september 2022 organiseert de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (DBDMH) in Tour & Taxis Brussel een symposium rond het onderwerp van nanodeeltjes.
Meer info via deze link.

Meer informatie