Praten over mentaal welzijn, dat doe je zo

In het verlengde van de acties op nationaal niveau en een communicatiecampagne rond mentaal welzijn op het werk, start de overheid een minireeks podcasts over dit mentaal welzijn.

Minireeks podcast

Met deze minireeks podcasts breit de regering een vervolg aan de informatie- en bewustmakingscampagne om mentaal welzijn op het werk bespreekbaar te maken. Dit onderwerp blijft een aandachtspunt en een actueel thema voor iedere werknemer, werkgever en zelfstandig ondernemer.

Meer en meer burn-out en depressie

Steeds minder werknemers voelen zich goed op het werk, zelfstandigen worden vaker geconfronteerd met stress en het aantal ambtenaren dat uitvalt wegens mentale gezondheidsproblemen valt op. Dit zet zich door in de invaliditeitscijfers. De afgelopen 5 jaar nam het aantal burn-outs en langdurige depressies met 46% toe.

Meer dan twee derde van deze groep zijn vrouwen. De leeftijdsgroep 50-64 jaar blijft het meest getroffen. Maar de grootste toename van langdurige arbeidsongeschiktheid wegens depressie doet zich voor bij zelfstandigen in de leeftijdsgroep 25-39 jaar (+20 % in 2021, +151 % over 5 jaar).

Taboe doorbreken

Dagny Ros (chef-kok en auteur) en Laila Zaoui (influencer en werkneemster) delen hun ervaring met burn-out in twee minireeksen podcasts – een in het Nederlands en een in het Frans. Zij praten met deskundigen over mentaal welzijn op het werk. Elk van de 3 afleveringen behandelt een centraal thema, te beginnen met het belang van preventie en het herkennen van symptomen van chronische stress of burn-out De reeks eindigt met het thema herstel.

Meer informatie