10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg

Van 1 tot 10 oktober worden honderden ‘geestelijk gezonde’ acties georganiseerd, naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Wat is jouw kracht?

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.

  • Denk jij positief over jezelf?
  • Vertrouw je erop dat je het verschil kan maken voor anderen?
  • Weet jij dat je kan groeien?

Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ staat deze campagne in het teken van positief kijken naar jezelf, je eigen kracht te ontdekken en elkaar te versterken.  

Wat is veerkracht? 

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan en daar dan sterker uit te komen. 

Tegenslagen zijn natuurlijk niet leuk en veerkracht wil niet zeggen dat je helemaal niets voelt. Het gaat om je kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie aan de hand van helpende strategieën. Deze strategieën kan je aanleren om zo je veerkracht te vergroten.

Hoe veerkracht vergroten? 

Door nieuwe strategieën uit te proberen onderzoek je wat voor jou helpend kan zijn in de toekomst.

Welke strategieën zijn interessant om uit te proberen tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

  • Communiceren: Durf je te praten over wat er in je omgaat? 
  • Omgaan met problemen: Pak jij problemen aan, loop je ervan weg of doe je liever alsof er niets aan de hand is? 
  • Problemen of kansen zien: Denk je bij een probleem alleen aan alles wat misloopt en dat het voor jou nooit goed loopt of zie je een probleem eerder als een uitdaging? 
  • Ontspannen: Heb je goede manieren gevonden om stoom af te laten of laat je de spanning opstapelen? 
  • Positief denken: Geloof je dat uiteindelijk alles wel op zijn pootjes valt of kijk je negatief naar de toekomst? 

Om jouw veerkracht te vergroten is het belangrijk om te onderzoeken welke tools het beste voor jou werken en deze toe te voegen aan jouw vaardigheden. Deze vaardigheden hebben is slechts de eerste stap. Veerkrachtig zijn betekent weten welke vaardigheid je op welk moment het beste inzet. Zo kan je leren hoe je met een negatieve gebeurtenis toch positief kan omgaan.  

Niet alleen 

Iedereen heeft nood aan verbinding en waardering, dus de mensen rondom je spelen een grote rol. Het is belangrijk om bij iemand terecht te kunnen die aandachtig luistert zonder oordeel. Zo kan je samen op zoek gaan naar helpende strategieën om om te gaan met moeilijke momenten. 

Ontdek meer