Jaaroverzicht preventie in 2021

  • 16/12/2021

Wat bracht 2021 op gebied van preventie? Heel veel corona, uiteraard! Maar liefst 8 versies van de generieke gids zagen we intussen al voorbij komen. Maar ook een aantal andere thema’s kwamen uitgebreid aan bod het voorbije jaar. Zie hier het Prebes jaaroverzicht van 2021.

Welzijnswet 25 jaar

De Welzijnswet bestond 25 jaar en naar aanleiding daarvan werd een reeks video’s gepubliceerd met een terugblik en toelichting.

📆 Wet welzijn op het werk bestaat 25 jaar!
 

Coronatopics

De maatregelen en verplichtingen op de werkplek werden geregeld aangepast op basis van nieuwe informatie, inzichten en uiteraard ook op basis van de toestand in ons land. De laatste versie van de generieke gids is voorlopig versie 8.

📆 Nieuwe versie van de generieke gids (versie 8)

Dit jaar verscheen de pandemiewet die de overheid wat meer armslag moet geven in tijden van crisis.

📆 Pandemiewet verschenen

Ventilatie bleef een hot topic en er kwam steeds meer duidelijke en concrete informatie over goed ventileren tegen het coronavirus. 

📆 Ventileren tegen Covid-19 

Over telewerk was zoveel te doen dat BeSWIC er een nieuw thema van maakte op de website

📆 Nieuw thema telewerk op BeSWIC
 

Aanbod vertrouwenspersonen

In 2021 lanceerde Prebes een gloednieuw aanbod voor vertrouwenspersonen, met tal van webinars, informatie en opleidingen voor vertrouwenspersonen.

📆 Nieuwe website voor vertrouwenspersonen 
 

Nieuwe wetgeving en normen

Naast heel wat nieuwe coronawetgeving verscheen onder meer een nieuw KB persoonlijke beschermingsmiddelen, werden de bepalingen voor bedrijfsbezoeken aangepast, verscheen er een nieuwe norm NBN rond branddetectie en kwam er nieuwe wetgeving op stralingsrisico.

📆 Volg de welzijnswetgeving op het Prebes Kenniscentrum
 

Nieuwe publicaties

FOD publiceerde onder meer een update van de brochure over risicoanalyse en maakte de Gids 'Welzijn op het werk: helder, handig!' om je op eenvoudige wijze wegwijs te maken in preventie.
 

Prenne

We konden weer (even) fysiek samenkomen op Prenne 59, waar ook de winnaars van de Prebes Award bekend gemaakt werden, maar Prenne 60 moest door de 4e golf helaas weer worden afgelast. Safety first!
 

Top 10 Prebes kenniscentrum

Het nieuwe kenniscentrum werd het afgelopen jaar volop bezocht. Het brandpreventiedossier van de Prebes projectgroep Brand was een absolute hit. Ook de webinarreeks van de Prebes projectgroep Documenten werd volop bekeken.

📆 Ontdek de top 10 van het Prebes Kenniscentrum in 2021
 

Preventieadviseur van het jaar

Tot slot werd ook dit jaar een preventieadviseur van het jaar verkozen door de jury van Agoria. Het werd Stefaan Verhelst, preventieadviseur bij LANXESS.

📆 En de preventieadviseur van het jaar is...

 

Klaar voor 2022?

🎁 Download gratis de Prebes preventiekalender 2022