Bekaf na je online meeting?

Online vergaderingen kunnen tot vermoeidheid en een gevoel van uitputting leiden. Bekijk de 6 tips voor een minder vermoeiende online meeting.

In de literatuur spreekt men over “zoom fatigue” of “zoomvermoeidheid”, vernoemd naar de bekende applicatie voor online vergaderingen. Over het fenomeen zijn al verschillende artikels en documenten verschenen.

6 tips voor je online meetings

De ‘Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung’ (DGUV) heeft eind 2021 een praktische gids en checklist gepubliceerd om aan te zetten tot zorgvuldige reflectie over het eigen gedrag bij de voorbereiding en het voeren van online vergaderingen.

Het advies luidt  als volgt:

  1. Zorg ervoor dat hardware en software naar behoren werken vóór de vergadering
  2. Ga vooraf na of het echt nodig is om aan een online vergadering deel te nemen en of bijvoorbeeld een telefoongesprek geen goed alternatief is
  3. Plan online vergaderingen altijd korter dan face-to-face vergaderingen
  4. Zorg voor een goede moderatie/moderator
  5. Neem pauzes tijdens de vergadering en tussen de meetings
  6. Wijzig de schermweergave of zet de camera uit

Corona-alfabet

Het woord “zoomvermoeidheid” kwam al aan bod bij de letter Z in het eerste corona-alfabet van Danny De Baere, adviseur bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en lid van de Prebes redactieraad. Het woord verscheen in Veiligheidsnieuws 208 van Prebes.

👉 Lees het eerste Corona-alfabet.

👉 Bekijk het vierde (en laatste?) Corona- alfabet

Meer informatie

Bron: BeSWIC